HOE BOUW JE EEN FOTO PORTFOLIO OP?
Er wordt me vaak gevraagd hoe ik gestart ben met mijn fotozaak. En om eerlijk te zijn weet ik dat niet. Hoe ik dat deed, bedoel ik. Maar zo starten de meesten met een zaak niet? Mensen zien naar wat ze hebben of kunnen, ze doen het gewoon en ze trekken hun wandelschoenen aan om de lange weg voorwaarts te trotseren. Oh, en die wandelschoenen, dat is wel figuurlijk bedoeld… Ik ben niet echt het wandeltype.
Ik had in de tijd geen stappenplan, geen uitgedokterd businessplan of zelfs de juiste fotouitrusting. Ik starte gewoon. Ergens. Terwijl ik wist dat ik zo goed als alles nog moest kopen, startte ik met een Canon 300D en een kitlens die erbij hoorde En naamkaartjes. Dat was het zo ongeveer. Ik realiseerde me wel snel dat ik een degelijke portfolio moest opbouwen. Daarom begon ik aan mensen in mijn onmiddellijke omgeving te vragen of ik van hen foto’s mocht maken Tot mijn grote teleurstelling zeiden de meesten nee. Rechtuit. Ik probeerde om dit niet te nauw aan mijn hart te laten komen (Hè, wie wil er nu geen gratis foto’s???), maar al snel realiseerde ik mij dat deze mensen me vooral zagen als een jonge, pas-afgestudeerde meid met een camera. Niet als een echte fotograaf.
Daar zat ik dus een beetje vast. Ik had een portfolio nodig die foto’s toonde van wat ik wilde verkopen, maar ik had niet zoveel mensen om mee te oefenen. Daarom belde ik wat vrienden en familie op en vroeg hen of ik hun kinderen mocht fotograferen, of hun zwangerschap in beeld mocht brengen om mijn portfolio op te bouwen. In ruil gaf ik hen dan de prints van hun favoriete foto’s. Nadat ze bevallen waren, gaf ik hen dan als cadeau een fotoshoot van hun pasgeboren baby. Ik reed naar het moederhuis en fotografeerde mijn eerste ‘newbornshoot’… Die zo’n half uur duurde. Ik was doodsbang en – om eerlijk te zijn – had ik niet echt een idee van wat ik aan het doen was. Maar ik ben er wel zeker van dat zij me zo ongeveer de beste fotograaf ooit vonden ? Na de fotoshoot ging ik aan de slag en selecteerde de mooiste foto’s om ze cadeau te doen. Ik had mijn eerste doel bereikt! Zo ongeveer. Ik wilde oefenen op een fotoshoot met een pasgeboren baby en ik wilde foto’s voor mijn portfolio. En dat deed ik. En het maakte me fier. Natuurlijk zijn de foto’s die ik nu maak niet meer dezelfde als toen… Maar ook deze foto’s worden nog steeds gekoesterd door de mama’s, papa’s en de -ondertussen- bijna 20’ers.
HILDE’S ADVIES OM EEN PORTFOLIO OP TE BOUWEN
- Neem contact op met je vriendenkring en vraag of ze foto’s willen laten maken of foto’s nodig hebben voor een speciale gebeurtenis.
- Betrek je beste vrienden in een fotoshoot… ze kunnen nooit nee zeggen.
- Bied je diensten aan bij familie, kennissen en gemeenschapsevenementen. Mensen zullen je gaan vragen om hun foto’s te maken als ze zien dat je gebeurtenissen vastlegt op een openbare locatie. Dit is geweldig omdat je je beelden deelt met non-profitorganisaties en je zaak opbouwt!
- Fotografeer gratis. Als je net begint, moet je veel geven… Maar doe dit niet te lang en zeker al niet voor iedereen zomaar.
- Ik fotografeerde gratis mensen en kinderen in ruil voor hun tijd om voor mij te poseren. Ja, ik gaf ze enkele prints cadeau, maar dankzij deze mogelijkheden kon ik oefenen met handmatig fotograferen en moest ik mijn camera leren kennen. En dat allemaal zonder de druk van Oh-my-gosh-ze-gaan-hier-niet-voor-willen-betalen die ik in mijn hoofd liet malen.
- Mond-aan-mond. Als je je portfolio opbouwt en gratis (of heel goedkoop) fotografeert en goed werk levert, zal je naam zich als een lopend vuurtje verspreiden. Waarom? Omdat je goed en vrij bent! Zodra de bal aan het rollen is, heb je een hoop shoots in de wachtrij staan.
- Maar wees voorzichtig … als je eenmaal te veel gevraagd wordt, wordt het tijd om ze te laten betalen voor je diensten. Ik begon 95€ per sessie te vragen en toen de vraag weer groeide, startte ik met paketten aanbieden en schrapte ik de kleinste foto’s.
- Sommige fotografen stoppen dan met het accepteren van portret- en kindersessies. Waarom? Omdat ze geen portret- of kinderfotograaf willen worden. Ze gebruiken de gratis sessies om hun vaardigheden op het gebied van huwelijksfotografie of andere fotografie aan te scherpen, dus ze moeten ervoor zorgen dat hun focus altijd op bruiloften (of andere fotografie) wordt gehouden … zelfs als dat betekende dat ze shoots moeten afwijzen.
- Geloof me, als nieuwe en zoekende fotograaf was dit HARD. Maar ik twijfel er niet aan dat ik de juiste beslissing heb genomen.
- Als al het andere niet lukt, koop ze dan om met mojito’s of zo ? En fotografeer dan als hobby, maar niet als beroepsfotograaf.