Klein en eenvoudig

Toen ik startte als zelfstandige, kreeg ik het advies: begin eenvoudig.

Deze twee kleine woorden frustreerden me enorm, dus ik stond recht, draaide met mijn polsen, zuchte eens diep en trok mijn schouders op. Dit is mijn ik-ben-echt-gefrustreerd-houding.

Ik legde uit dat werken aan een nieuw project / een nieuwe droom najagen / opnieuw beginnen betekende dat ik klaar was voor de uitdaging, maar klein beginnen was niet hoe ik het in mijn hoofd zat. Ik hou van GROOT, ik hou van opvallend, ik hou van perfectie.

Wat ik al snel besefte, was dat wat ik wil, niet altijd het beste is. Er zit wel iets krachtigs in het klein beginnen. Eenvoud (wat gewoon een mooi woord is om niet te hebben wat je wilt) dwingt ondernemers om creatief te worden met beperkte middelen, slimmer te werken en ervoor te gaan alsof hun leven ervan afhangt (omdat dat eigenlijk ook wel zo is). Ik moet accepteren dat ik het kleine dat ik heb (onervarenheid, beperkte middelen en gebrek aan knowhow) moet gebruiken en dat ik een manier moet vinden om het te laten slagen.

Geloof ik dat ik op een dag nieuwe ondernemingen kan nastreven op de grote / flitsende / perfecte manier die ik me in mijn hoofd voorstel? Ja, zeker wel! Maar totdat dat gebeurt, moet ik de waardevolle lessen die EENVOUD me leert waarderen en erop vertrouwen dat ze het beste met mij voor heeft.