Hoe bepaal je als startende ondernemer jouw tarief?

Hallo en welkom!

Vandaag wil ik het met jullie hebben over een vraag die ik vaak hoor: “Hoe bepaal ik als startende ondernemer de juiste prijs voor mijn dienst?” Het is een struikelblok waar veel starters mee kampen.

Het kan lastig zijn om de juiste prijs vast te stellen als je nog geen referentiekader hebt en wellicht weinig ervaring. Vaak baseren mensen hun prijs puur op gevoel, maar dit kan leiden tot een te lage inschatting, vooral als je nog niet veel feedback van klanten hebt ontvangen. In deze blog wil ik daarom meer data-gedreven methoden aanreiken om je te helpen bij het bepalen van je prijs.

Laten we vier belangrijke elementen bekijken, waarbij gevoel slechts één van de factoren is. Bekijk ze allemaal om een objectievere benadering te hanteren.

  1. Kostenbenadering: Bereken alle kosten die gepaard gaan met het leveren van je dienst, inclusief materiële en menselijke kosten, en vergeet niet indirecte kosten zoals marketinguitgaven.

  2. Marktwaarde: Onderzoek de markt en kijk hoe concurrenten hun diensten prijzen. Zo krijg je een idee van de gangbare prijzen in jouw sector.

  3. Waarde voor de Klant: Overweeg de waarde die jouw dienst biedt aan je klanten. Denk aan de transformatie die zij ondergaan en hoeveel persoonlijke aandacht je aan hen besteedt.

  4. Gevoel: Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt bij de prijs die je vraagt. Als je twijfelt of ongemakkelijk voelt, overweeg dan om je benadering aan te passen.

Het is essentieel om deze elementen in overweging te nemen bij het bepalen van je prijs. Voel je vrij om te experimenteren, maar wees transparant naar je klanten toe, vooral als je start met een lagere prijs en van plan bent deze later aan te passen.

Ik hoop dat deze inzichten waardevol voor je zijn.  

Liefs, Hilde